12.06.2011 17:20

Kofeín by mohol byť prevenciou pred sklerózou multiplex

 

Kofeín by mohol byť prevenciou pred sklerózou multiplex

Kofeín by mohol byť prevenciou pred sklerózou multiplex

BRATISLAVA 1. júla (WEBNOVINY) - Vedci zaznamenali u myší, ktorým denne zabezpečili prísun kofeínu, ekvivalentnému množstvu obsiahnutom v šiestich až ôsmich šálkach kávy denne, pokles pravdepodobnosti vzniku choroby podobnej zákernej a neliečiteľnej skleróze multiplex (MS). Výskum by tak sľubne mohol nasmerovať vedecké bádanie k liečbe či prevencii tejto zákernej choroby.

Podľa štúdie, ktorú publikoval vedecký tím združený okolo doktorky Lindy Thompson v odbornom časopise The Proceedings of The National Academy of Science, kofeín sa javí byť istou formou prevencie pred narušením nervového systému. Vedci však dôrazne upozorňujú, že každá minca má dve strany, preto pitie piatich šálok kávy denne môže prispieť k vzniku cukrovky. Vedci z americkej Cornell University a fínskej univerzity v Turku vyvolali u myší chorobu s názvom experimentálna autoimunitná encefalitída. Tá má totiž podobný vývoj ako skleróza multiplex. "Ak objavíme vzájomný vzťah medzi príjmom kofeínu a redukciou príznakov MS, zišlo by sa transformovať výskum aj do ľudského kontextu," uviedla Thompson.

Vznik sklerózy multiplex nie je úplne objasnený, kľúčovým momentom by však mohol byť vstup imunitných buniek do centrálneho nervového systému. Ochorenie je neliečiteľné, jeho priebeh sa však dá do istej miery spomaliť.

https://www.zdravie.sk/sz/content/683-34067/kofein-by-mohol-byt-prevenciou-pred-sklerozou-multiplex.html

—————

Späť


Kontakt

Klub Sclerosis Multiplex Trnava

Vančurova 1, 917 01 Trnava

Bc. Miloš Žambokréthy (predseda): 0911/141581

Beáta Kuracinová (podpredsedníčka): 0908/575166